Faskiat eli lihaskalvot. Miksi niitä käsitellään?

Faskiahieronta, lihaskalvohieronta, faskiavenyttely, kalvokäsittely ja faskiamanipulaatio. Kaikilla näillä pyritään samaan päämäärään: helpottamaan asiakkaan kipuja, liikkumista ja arkea.

Lähestymistapa faskioiden eli lihaskalvojen käsittelyyn eri tekniikoilla voi hieman poiketa toisistaan, mutta oletettavasti kaikilla pyritään kuitenkin lihaskalvojen ”liukuvuuden” parantumiseen. Faskiat nimittäin ovat sen verran vahvaa rakennetta, ettei niitä ihmisen näppivoimilla juuri saada venymään. Kaikilla meillä on kuitenkin omasta takaa käytettävissä yksi lääke faskioiden toiminnan ylläpitämiseen: monipuolinen ja säännöllinen liikunta! En kuitenkaan aio tässä tekstissä antaa mitään yleisiä liikuntasuosituksia, vaan kertoa lyhykäisesti tämänhetkisiä omia näkemyksiäni ja kokemuksiani faskiamaailmasta.

Itse olen tutustunut tarkemmin faskioihin lääkäreille ja fysioterapeuteille suunnatun faskiamanipulaatio-koulutuksen kautta. Omalla fysioterapiauran alkutaipaleella koulutuksesta on kyllä ollut uskomattoman paljon hyötyä asiakkaiden vähän erikoisempienkin kipujen sekä tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoidossa. Faskiamanipulaatio on passiivinen hoitomuoto, jossa käsitellään hankaamalla tiettyjä faskiapisteitä. Hankaamalla alueelle pyritään tuottamaan lämpöä, joka vaikuttaa rakenteen nesteytymiseen ja lisää liukumiskykyä.

Tutkimusten valossa näyttää siltä, että ihminen on luotu liikkumaan ja kuten myös erikoislääkäriherra Keisala edellisessä blogitekstissä on kirjoittanut: ”parasta on mahdollisimman aktiivinen ja ei-passivoiva ongelman hoito.”

Faskiarakenne ympäröi aika lailla koko kehoa ja sitoo eri rakenteita yhteen. Se on yhteydessä lihaksissa oleviin aistielimiin, jotka ovat aistimassa miten lihas voi toimia. Mikäli faskia on ”tiukalla” eli se aiheuttaa liukumattomuuden vuoksi ylimääräistä vetoa aistielimiin, menee aistielimestä viesti aivoille, ettei lihas voi toimia täysillä eikä lihakset saa aivoilta käskyä toimia kuten niiden olisi ehkä tarkoitus. Samoin ”tiukka” faskia voi aiheuttaa puristusta hermoille ja ylläpitää outoja tuntemuksia tai tunnottomuuksia kehossa. Myös esimerkiksi turvonneen polven ympärillä tiukat faskiarakenteet voivat ylläpitää turvotusta, kun kerääntynyt neste ei pääse kunnolla kulkeutumaan rakenteiden välissä.

Faskia on siis monessa mukana ja sen vuoksi aika usein lähden sitä asiakkaalta käsittelemään. Parhaimmillaan faskiamanipulaatio on ollut kuin taikurin työkalu ja se hävittää kivun tai liikerajoituksen hetkessä. Kuitenkin jokin kyseisen faskiaongelman aiheuttaa ja siihen täytyy asiakkaan kanssa yhdessä keksiä ratkaisu. Yleensä taustalla on joko trauma, liikkumattomuus tai liian yksipuolinen liike. Seuraavaksi päästäänkin yleensä harjoittelun pariin, jottei kenenkään tarvitsisi säännöllisesti käydä faskiahieronnassa loppu ikäänsä, koska ilmaista sekään ei ole. Toisin kuin liikunta.

Liike on lääke kuulostaa jo vanhalta virreltä ja se toistuu monessa asiayhteydessä. Vanhoissa sanonnoissa on yleensä paljon viisautta ja niin se vain on hyvä lääke myös faskioihin liittyvissä ongelmissa. Tutkimusten valossa näyttää siltä, että ihminen on luotu liikkumaan ja kuten myös erikoislääkäriherra Keisala edellisessä blogitekstissä on kirjoittanut: ”parasta on mahdollisimman aktiivinen ja ei-passivoiva ongelman hoito.” Passiivisella hoidolla voidaan kuitenkin välillä helpottaa aktiivisen hoidon aloittamista.

Faskiat eli lihaskalvot. Miksi niitä käsitellään?Muita uutisia